2017. november 24., péntek

Szent Mártonnak dedikált fogadalmi kereszt Forrófalván

A szakrális kisemlékek közül az út mentén állított fogadalmi keresztek, azok amelyekkel a leggyakrabban találkozunk. Vidékenként eltérő a "sűrűségük", de Közép-Európa katolikus vidékein majd mindenhol megtalálhatók, nagyon sok van belőlük Moldvában is.
A Nyugat-Dunántúlon ezek a fogadalmi emlékek alapesetben két elemből állnak, a korpusszal ellátott keresztből és az alatta levő "Fájdalmas anya" ábrázolásból. Előfordul az is, hogy Szűz Mária mellett más szentek is megjelennek. Ezek általában a Kálvária-jelenet szereplői (Mária Magdolna, Szent János evangélista,stb.) vagy az állíttatók névszentjei. Nem túl gyakran, de találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor a fogadalmi kereszt talapzatára más szentek (pl. Szent Vendel) is felkerülnek.

Moldvában a fogadalmi keresztek jelentős része (Jézus és Szűz Mária mellett)  egy további szentnek szóló ajánlást is tartalmaz. E szent ábrázolása ritkán szerepel a kereszten, csupán a dedikációs felirat hívja fel rá a figyelmet.

Forrófalván (Faraoani), az egyik útelágazásnál lévő kereszten Szent Mártonnak szóló ajánlás olvasható:

"O. A. M. D. G." = Omnia ad maiorem Dei Gloriam (Mindent Isten nagyobb dicsőségére)

"SFINTE MARTINE Roagâte pentru noi" = Szent Márton, imádkozz érettünk.

A keresztet 1934. november 7-én állították.

A kereszt felirata önmagában is Szent Márton kultuszát jelzi, de jó lenne, ha többet tudnánk az állítás körülményeiről és a hozzá kapcsolódó hagyományokról.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése